Banner

Archive for the ‘Exchange’ Category

Exchange 2013/2016 EAC/ECP page mangled, corrupted or not displaying correctly

Icon Written by Grant on April 18, 2017 – 2:12 pm

Last week started having an issue in that I could not access a clients Exchange 2016 server EAC/ECP management pages from a remote PC – it was fine on the server itself. It seems to have started after a recent Exchange or Windows update DISABLED all Exchange and IIS services …. but never turned them […]

Tags: ,

Exchange mail fails on BDAT

Icon Written by Grant on May 18, 2012 – 11:10 pm

I had a customer exhibiting weird issues with mail between two of their company mail servers, but only in one direction  – their SBS 2003 server in Brisbane randomly failed sending email with attachments to their Exchange 2010 in Melbourne. The servers are in different domains (totally different companies) .  I happened to be remoted […]

Tags:

Cannot send email to previous users, or domains no longer hosted by Exchange

Icon Written by Grant on November 10, 2011 – 8:54 pm

If you send email to domains that used to be hosted on your Exchange organisation you receive NDR error 5.1.1 – similar to this: The e-mail account does not exist at the organization this message was sent to. Check the e-mail address, or contact the recipient directly to find out the correct address. You may […]

Tags: , , ,

Spammer using apparently ‘locked down’ Exchange Server to relay spam

Icon Written by Grant on February 23, 2011 – 8:09 pm

I had a customer this week that was warned by their ISP (also their outgoing SMTP smart-host) that they were spamming. Indeed the SMTP service was clogged with tens of thousands of sma emails and NDRs. I checked the usual suspects such as a too-liberal netmask on the SMTP Service’s “Allow relay from these networks” – […]



Exchange 2010 DAG – Using a Domain Controller as a Witness Server

Icon Written by Grant on October 24, 2010 – 12:25 am

Using a domain controller as a DAG Witness Server is not recommended but sometimes unavoidable – especially in small and test environments. It may generate errors To use a DC as a DAC Witeness Server: 1) Add your domain controller’s computer account to the “Exchange Trusted Subsystem” group   2) Add the “Exchange Trusted Subsystem” group […]

Tags:

Exchange 2010 “IIS Metabase” install error

Icon Written by Grant on October 5, 2010 – 1:38 pm

ISSUE: you receive a “Unable to read data from the Metabase. Ensure that Microsoft Internet Information Services is installed. Unable to access the ‘Default Web Site’ on this computer” error for Readiness Check on Client Access Role when you are certain IIS is working correctly. There are a few pre-requisites that may need to be […]

Tags: , ,

Configure IMAP (and POP3) on SBS 2003

Icon Written by Grant on August 24, 2010 – 12:44 pm

Basic steps to setup IMAP (or POP3) on SBS 2003 Network – useful for accessing from mobile devices. 1. Ensure IMAP/POP3 service is configured for the user(s) in Active Directory who will require IMAP service 2. Set IMAP/POP3 service to start automatically, and start it initially 3. Setup port forward mapping on router to forward […]

Tags:

Exchange | Public Folders | Mailed Items not Appearing in Folders

Icon Written by Grant on May 22, 2010 – 12:58 pm

If you setup a Public Folder with email address and find that items are not being inserted check that you have allowed Anonymous “Contributor Rights” to the folder — This is also true of “Mail Audit” folder which are the target of all mail from a Storage Group – allow ANon access to DEPOSIT and […]



Exchange – OWA – Error 404 on SOME users

Icon Written by Grant on May 22, 2010 – 12:56 pm

When providing OWA to numerous sub-domains I always hit this gotcha – you setup a user in an OU and setup their email eddresses and all — but when they hit OWA it’s a 404 — it’s often because you have not added an alias for the *default* Exchange Domain to the user’s “Email Addresses” […]